Pavel Luňáček

Připravte střechu na zimu

Sychravé počasí, plus, deště a sníh. V takovém období jsme rádi, pokud máme kvalitní střechu nad hlavou. Aby nám střecha dobře sloužila i v zimě, je třeba ji pravidelně kontrolovat.


A právě podzim je ideálním časem pro kontrolu a revizi střechy.

Vizuální kontrola

Revize střechy a okapových systémů v případě klasické střechy nezabere mnoho času. V případě skládané krytiny (střešní tašky na šikmých střechách) se doporučuje alespoň opticky zkontrolovat tašky, zda nejsou poškozené nebo rozbité například od krupobití nebo vichřice a zda pevně drží na svém místě. Dále bychom se měli soustředit na hřebenáče, na jejich připevnění. Nezapomeňte na klempířské prvky, prostory kolem komínů, vikýřů a střešních oken. U komínů, okapů nebo u štítových lišt, by nás měl zajímat stav tmelu, jestli není popraskaný nebo jinak degradovaný.

Zanesené žlaby a svody

Příprava střechy na zimu by měla zahrnovat také kontrolu okapů. Nejčastějším problémem jsou zanesené žlaby a svody nečistotami - zejména listím. Přes zimu často dochází k jevu, kdy přes den roztává na střeše sníh a pokud voda z okapů nemůže volně odtékat, může dojít k jejímu zmrznutí a hromadění ledu ve žlabech nebo ve svodech, což často vede k poškození nebo i nenávratnému zničení těchto klempířských prvků, případně k  zatékání do střechy, fasády atp. Důkladně proto vyčistěte okapy a svody od nečistot, rizikové jsou prorezlé části žlabů, kde zejména spoje mohou být děravé. Ujistíme se, že těsnost svodů je v pořádku a odvod vody od objektu je zajištěn, jinak by nám voda tekla po fasádě.

U plechové střechy si vystačíme vizuální kontrolou

Majitelé plechových střech by měli také provést vizuální kontrolu, zejména se soustředit hlavně na úžlabí a na všechny spoje různě nakloněných ploch. Pokud při revizi zjistíte, že má krytina porušenou povrchovou úpravu, nebo vám reznou hrany okapů, je dobré přistoupit k okamžité opravě. Použijte co nejmenší štětec, pokud poškození zasahuje pouze do základní vrstvy, postačí ji opravit jednou vrstvou nátěru. Zasahuje-li poškození až na zinkovou nebo ocelovou vrstvu, doporučuje se aplikovat nátěr ve dvou vrstvách. Dbejte na použití barev vhodných k opravě povrchových úprav.

Sněhové zábrany

Měli jste minulou zimu problémy se sjíždějícím sněhem? Sníh sjíždějící ze střech váží stovky kilogramů a nejčastěji dochází k poškození věcí nebo konstrukcí pod střechou, poškození okapních žlabů, vyvrácení odvětrání kanalizace, antén a jiných prostupů střechou. Na místě je proto zvážení opatření proti sjíždějícímu sněhu. Kvalitní sněhové zábrany a rozrážeče výrazně snižují riziko poškození majetku nebo zdraví kolemjdoucích osob. Na výběr je několik typů, které se cenově liší. Ať už se rozhodneme pro jakýkoliv systém zábran, nejdůležitější je jejich bezchybná funkčnost a vhodnost pro danou krytinu.

+420 777 800 181