Pavel Luňáček

Plechová střešní krytina - proč ne

Přemýšlíte o střeše pro váš dům? Rádi byste našli střešní krytinu, která bude skvěle vypadat a zároveň pro vás bude cenově přijatelná? Co takhle plechová střecha!


Obliba plechových střech je u nás stále na vzestupu. Doba jde dopředu a s ní i technologie, které se při výrobě ocelových a hliníkových krytin používají a dnešní plechová krytina je kvalitní a odolá i nepříznivým větrným podmínkám.

Plechová krytina má výrazně nižší hmotnost

Mezi hlavní výhody plechové krytiny je bezesporu její nízká hmotnost. Právě nízká hmotnost (cca 10x nižší než u tzv. těžkých krytin), předurčuje plechové střešní krytiny na rekonstrukce starších objektů, kde, kvůli pokročilému věku stavby nelze použít těžké krytiny. Navíc lehké plechové střechy nezatěžují krovy, takže se hodí i do oblastí, kde se v zimě vyskytují vysoké vrstvy sněhu na střechách.

Pokud máte od začátku výstavby domu vybranou plechovou střechu, lze s tímto faktem počítat již od projektu a celá konstrukce krovu se dá zjednodušit a zlevnit.

Dalším plusem je jednoduchá pokládka

Střešní krytina z plechových taškových tabulí umožňuje rychlou a poměrně snadnou montáž. Doba instalace plechové střešní krytiny je o 75 % kratší než u neplechových krytin.

Řada lidí stále věří, že plechová krytina neodolá silnějším poryvům větru a při větším větru díky nízké hmotnosti odletí. Odolnost krytin proti tlaku větru je dána kotvením. Důležitý je typ kotvení a množství kotevního materiálu. Pokud je střecha dobře ukotvena, sání a tlaku větru krytina odolá. Ostatně při špatném kotvení uletí ze střechy každá krytina.

Plech - univerzální materiál

Z plechových krytin patří k tradičním materiálům zinkový a měděný plech.

Na střechu se používá:

  • hliníkový plech
  • měděný plech
  • pozinkovaný s přírodní nebo s povrchovou úpravou
  • titanzinkový plech

Plech se hodí také pro atypické střešní konstrukce, protože ho můžete ohýbat do libovolného tvaru. Měď je ve srovnání s pozinkovaným plechem poněkud dražší. Dnes již na trhu seženete moderní plechové krytiny, opatřené speciálními ochrannými vrstvami, díky kterým se zabrání poškození při tvarování a jsou bezúdržbové.

+420 777 800 181