Pavel Luňáček

Nastává čas na jarní revizi střechy a okapů

Pomalu ale jistě přichází čas, kdy musíme pečlivě zkontrolovat stav naší střechy a okapů. Jaro je tradiční příležitost k pořádnému úklidu a to nejen uvnitř v domě, ale i na střeše. Revize střechy nám odhalí, jaké škody napáchala zima na střešní krytině a okapech.


Revizi střechy může provést odborná firma, nebo ji můžete provést sami. Zde je ovšem na místě opatrnost. Některá místa na střeše, které je třeba zkontrolovat, mohou být na špatně přístupných a nebezpečných místech, proto nezapomínejte při revizi na bezpečnost. A co vše zkontrolovat?

Střešní krytina přes zimu trpí nejvíce

Letos zima nebyla tak tuhá a sněhu málo, ale i tak kontrolu střešní krytiny nepodceňujte. Některé tašky mohou být uvolněné od náporu sněhu, jiné rozbité či poškozené. Při menším poškození tašky opravíte či vyměníte sami, objevíte-li ale rozsáhlejší poškození, je lepší zavolat odborníky. Ti vám poradí, zda postačí pouze rekonstrukce nebo bude lepší střešní krytinu vyměnit.

Nezapomeňte na plechy

Kromě střešní krytiny nezapomeňte i na důkladnou kontrolu veškerého oplechování na střeše - proveďte kontrolu prostupů, jako jsou komíny, vikýře, světlíky či odvětrávací šachty a zatmelení kolem spojů hran plechu s komínem a zdí. Popřípadě plechy vyčistěte, zejména lemování za komínem, aby mohla voda volně odtékat a nezatékala do domu.

Součástí kontroly střechy je i revize svodů a žlabů

První, co bychom měli v případě žlabů a odtokových rour udělat, je zkontrolovat, zda jsou v pořádku a zda správně těsní spoje. Zajistěte jejich průchodnost silnějším proudem vody nebo použijte kartáč. Popraskané a zkroucené plastové okapy lze vyměnit za pozinkované již s ochrannou vrstvou laku. Zaměříme se také na korozi, mírně zkorodované okapy lze přetřít, ale v případě silné koroze je lepší okapy vyměnit.

Zima nešetří ani střešní okna

Zkontrolujte nátěry a těsnění střešních oken. Zejména u starších oken může zatékat pod víko a proto je při revizi vhodná i kontrola střešních oken. Pokud skrz okno zatéká voda, je problém nejspíše právě v těsnění a je potřeba jej vyměnit za nové.

Poškození střechy nemusí být viditelné jen zvenčí

Kontrolou podkroví zjistíte, jestli někde nezatéká voda, zda se neobjevují na stropě vlhké mapy nebo se netvoří plísně. Na závěr zkontrolujte sněhové zábrany a hromosvody. Včasným zjištěním a opravou závad ochráníte vaši střechu před rozsáhlým poškozením.

Na jaře a na podzim

Revize střechy a okapů provádějte ideálně 2x ročně vždy na jaře, až opadne poslední sníh a na podzim, kdy připravíme střechu na nadcházející zimu.

+420 777 800 181