Pavel Luňáček

Lehké střešní krytiny - řešení pro vaši střechu

Lehké střešní krytiny splňují estetické, technické i funkční požadavky kladené na moderní střešní krytinu. Jsou profilovány do tvaru klasických střešních tašek, čímž dávají střeše dokonalý vzhled.


 Díky širokému výběru barev a typů je možné lehké krytiny použít jak v moderních, tak i v historických zástavbách.

Lehkost především

Hlavní výhodou lehkých střešních krytin je jejich nízká hmotnost. Oproti tradiční pálené tašce je až 10× lehčí. Jsou proto častou volbou při výměně dožité střechy. Jelikož krytina zatíží starý krov jen minimálně, nemusí se měnit a může být zachován.

Lehké krytiny se vyrábějí z ocelového, žárově pozinkovaného plechu, na horní straně jsou potaženy vrstvou polyesteru a na spodní straně vrstvou polyesterového laku. Tento systém má dlouhou životnost a nevyžaduje žádnou údržbu.

Do lehkých střešních krytin zahrnujeme:

  • plechové střešní krytiny
  • asfaltové šindele, vlnovky a pásy
  • cementovláknité krytiny
  • plastové krytiny
  • štípané dřevěné šindele

Lehké krytiny jsou na trhu zastoupeny hlavně plechovými krytinami

Mezi plechové krytiny řadíme plechové šablony a krytiny z tabulového pozinkovaného a měděného plechu. Plechové šablony jsou většinou profilované do vzhledu klasických tašek. Plechové krytiny jsou velice lehké, jejich plošná hmotnost se pohybuje kolem 5 až 10 kg/m2. Životnost nejlevnějších pozinkovaných ocelových plechů se pohybuje cca 30 let, ty opravdu kvalitní vydrží cca 50 let.

Vlnitá střešní krytina - ideální řešení pro rozsáhlé střešní plochy

Vlnitá vláknocementová krytina je lehká a pevná střešní krytina, použitelná na všechny typy šikmých střech se sklonem již od 10°. Na výběr je několik typů vlnité krytiny lišící se velikostí, barevnou škálou, počtem vlnovek a maximálním možným zatížením. Tato krytina je mezi lidmi oblíbená pro svou příznivou cenu, užitné vlastnosti a žádnou údržbu.

I přes svou lehkost odolávají extrémním povětrnostním podmínkám

Lehké krytiny jsou ideální pro horské oblasti, v nichž určitým způsobem nahrazují v minulosti často používaný dřevěný šindel, případně štípanou břidlici. Právě v horských oblastech střechu zatěžují nárazy větru, přívalové deště, ale hlavně vrstva sněhu a ledu, díky krytinám z lakovaných plechů střechy těmto klimatickým podmínkám úspěšně odolají.

+420 777 800 181